De winnaars van de videowedstrijd ‘Contando mi experiencia’ zijn bekend! Een wedstrijd van Ayni waarbij jongeren in Bolivia werden uitgedaagd om middels een zelfgemaakte video uit te leggen wat Ayni voor ze betekend heeft en wat hun dromen zijn voor de toekomst.
Uiteraard zijn alle deelnemers winnaars! Stuk voor stuk hebben ze ons laten zien wat ze hebben geleerd en wat voor moois ze kunnen creëren. En dat is waar het uiteindelijk om gaat: je eigen talenten ontwikkelen en daarmee je zelfredzaamheid voor de rest van je leven vergroten!
Lees hieronder hoe Ayni het leven heeft veranderd voor Diana Huanca, Manuel Nicolás en Guaraní Mancilla.
Of bekijk de top 3-videos hier, hier en hier. Laat via onze socials weten wie voor jou de winnaar is!
Het verhaal van Diana Huanca
Of bekijk de video hier.
Mijn naam is Diana Huanca, ik ben 16 jaar oud en ik studeer aan de middelbare school in de namiddag. In deze blog wil ik mijn ervaring delen met het Jovenes TIC Oruro-project. Ik ben echt blij met dit project, door de thema’s die behandeld worden, de praktijk, de kennisoverdracht en hulp van de trainer.
Voordat ik deelnam aan het project, wist ik bijna niets over computers. Dankzij Jovenes TIC Oruro heb ik echter veel geleerd: van preventief en correctief onderhoud, tot het installeren van besturingssystemen, updates, partities en configuraties. Ik heb ook alle interne en externe onderdelen van een computer leren kennen. Onze trainer, ingenieur María Teresa, legde alles op een begrijpelijke en praktische manier uit en nam de tijd om onze vragen te beantwoorden en ons werk te evalueren.
AYNI Bolivia biedt hulp in kennis maar ook om onze economie te verbeteren. In tijden van pandemie is alles virtueel: onderwijs, werk en projecten. Dit project heeft me geholpen om bij te blijven met de technologie. Ik had al een computer, maar ik gebruikte het nauwelijks en wanneer ik het deed, was ik bang om iets te beschadigen. Dankzij Jovenes TIC-Oruro heb ik veel geleerd, zoals het gebruik van Microsoft Office en stuurprogramma’s, evenals andere digitale hulpmiddelen.
Enkele van de digitale hulpmiddelen die ik tijdens dit project heb leren gebruiken, zijn oa: Quizzis, waarmee je op een leuke manier spellen met vragen kunt maken, en Kahoot, dat erg op Quizziz lijkt. We hebben ook gewerkt met Jamboard, een whiteboard waar je afbeeldingen van Google kunt importeren en verschillende tools kunt gebruiken. We hebben ook Canva leren kennen, een applicatie waarmee je je eigen ontwerpen, presentaties en infographics kunt maken. Tot slot hebben we CapCut geleerd, een video-editing-app.
Dankzij het Jovenes TIC Oruro-project en de NGO Ayni Bolivia ben ik gemotiveerd om verder te studeren. Ik heb veel geleerd en heb me bijgeschoold in de huidige technologie. Tegenwoordig kan ik mijn computer met veel gemak en vertrouwen gebruiken. Hartelijk bedankt!
Het verhaal van Manuel Nicolás
Of bekijk de video hier.
Hallo, ik hoop dat het goed met jullie gaat. Mijn naam is Manuel Nicolás en ik ben een van de jongeren die heeft deelgenomen aan de cursus computeronderhoud en -assemblage, georganiseerd door Jóvenes TIC Oruro en Ayni Bolivia. Allereerst ben ik tevreden dat ik iets heb geleerd dat niet alleen nuttig is in mijn dagelijks leven, maar ook in mijn professionele leven. Ik ben dankbaar voor de kennis die mijn docenten met mij hebben gedeeld en voor het bijbrengen van nieuwe inzichten.
Ik wil al mijn docenten bedanken omdat ze klaar staan om jongeren te helpen, ondanks alle moeilijkheden waarmee de wereld te maken heeft. Ook wil ik Ayni Bolivia bedanken voor het organiseren van deze cursussen. Dankzij Ayni kan ik niet alleen mijn eigen economische situatie verbeteren, maar ook die van mijn familie. Het is fijn dat zij deze steun bieden voor de toekomst van jongeren.
Tijdens de cursussen hebben we vanaf de basis tot de meest complexe onderwerpen geleerd. We leerden bijvoorbeeld over hardware, software, wiring en besturingssystemen zoals Windows, Linux en Android. Voorheen dacht ik dat dit allemaal hetzelfde was, alleen met een ander uiterlijk. Ik ontdekte echter dat het verschillende systemen zijn. We leerden zelfs programmeren met behulp van codes, wat eerst ingewikkeld en soms zelfs denkbeeldig leek. Dankzij deze cursussen vind ik computers en hun onderdelen geen mysterie meer!
Ayni Bolivia ondersteunt jongeren om te blijven studeren, ondanks de uitdagingen die ons land en de wereld doormaken. Veel jongeren kunnen om verschillende redenen niet studeren, meestal door gebrek. Ayni Bolivia helpt hen zodat zij vruchten kunnen plukken van wat ze leren en in de toekomst verder kunnen komen in hun carrière. Ayni biedt nieuwe kansen en hoop voor jongeren, zodat ze niet stoppen met studeren.
Het verhaal van Guaraní Mancilla
Of bekijk de video hier.
Mijn naam is Guaraní Mancilla en ik ben deelnemer aan het Jóvenes TIC Oruro-project. Ik heb veel geleerd over computeronderhoud en -assemblage en daarnaast heb ik mooie herinneringen aan de trainers en andere deelnemers van dit project. Mijn ervaring met de trainers was erg positief. Hun uitleg was duidelijk, het was interactief waardoor ik vragen kon stellen, bij andere opleidingen is vragen stellen is soms niet op prijs gesteld 😉 Ze ondersteunden ons gedurende het hele traject en gaven ons hun volledige aandacht. De trainers waren voor mij een enorme steun en ik voelde me nooit alleen tijdens het project. Het was een geweldige ervaring!
Wat we leerden was erg nuttig, vooral omdat we nu in een pandemie leven waarin alles digitaal is geworden. De vaardigheden die we hebben opgedaan, zullen ons in de toekomst zeker helpen. Bovendien hebben we, naast computeronderhoud en -assemblage, nog een aantal extra digitale hulpmiddelen geleerd die ons nu en in de toekomst zullen helpen. Alles wat we hebben geleerd kan zowel worden gebruikt om er geld mee te verdienen, als voor persoonlijke groei en kennis.
In mijn geval zou ik het vooral gebruiken voor mijn eigen kennis, omdat ik graag veel leer en allerlei soorten kennis opdoe, of het nu gaat om technologie, studeren of iets willekeurigs dat mijn aandacht trekt. Deel uitmaken van dit project was geweldig voor mij, omdat ik tijdens de quarantaine niet veel wilde doen en ik, net als velen van ons, vond dat de dagen saai en eentonig waren. Door deel te nemen aan dit project, werd ik echter opnieuw geïnspireerd en herinnerde ik me waarom ik zo graag nieuwe dingen leerde. Ik had het gevoel van het leren van nieuwe dingen bijna vergeten.
Dankzij dit project heb ik mijn liefde voor leren herontdekt en ben ik me ervan bewust geworden dat de wereld en technologieën veranderen en evolueren. Ik wil deel uitmaken van die vooruitgang en samen met de wereld groeien. Als deelnemers hechten wij veel waarde aan dit project. De voldoening dat je ervaart tijdens deze projecten is echt geweldig.
Blijf op de hoogte via onze sociale media.
A. Beyerkade 28
3515 XV Utrecht
Telefoon: +31 (0)30-273 51 57
KvK-nummer 30159215
ANBI-code 808722177
Vrijwilliger worden?
Bankrekening: NL40INGB0004845905
t.n.v. Ayni Utrecht
Of neem contact op
Klik hier voor onze Jaarverslagen
Voorzitter: Niklaas van de Bunt
Oprichter: Sylvia Ortega Azurduy
Penningmeester: Maria de los Angeles Salcedo
Klik hier voor onze vrijlligers